Cum pot fi reduse costurile de funcționare a unui sistem de securitate?

Costul total al unui sistem de securitate se extinde dincolo de cheltuielile inițiale cu achiziționarea de camere video și instalarea acestora. O gamă largă de factori – de la stocare la consumul de energie electrică, monitorizare și întreținerea sistemului – contribuie la costurile totale ale unui sistem de securitate. Cu toate acestea, tehnologiile din ce în ce mai sofisticate disponibile în prezent fac posibilă reducerea costurilor asociate funcționării unui sistem de securitate pe toată durata de viață a acestuia.

În cele ce urmează, vom explora trei modalități prin care pot fi implementate soluții inteligente pentru a reduce substanțial costurile, referitoare la stocarea și, implicit, consumul de energie electrică, întreținerea și iluminatul suplimentar.

Cum pot fi reduse costurile de funcționare a unui sistem de securitate?

Eficientizarea stocării datelor video

Legislația din România prevede ca stocarea informațiilor ce rezultă din folosirea sistemelor de supraveghere video să fie de maximum 30 de zile, cu excepția situațiilor expres reglementate prin lege sau a cazurilor ce au la bază un motiv întemeiat. Prelungirea perioadei de stocare este, însă, un factor ce poate influența semnificativ costurile totale ale unui sistem de securitate. Având în vedere că aceste costuri nu se rezumă doar la achiziționarea de servere, ci și la mentenanță, cât și la energia necesară pentru funcționarea acestora, acest aspect trebuie analizat cu atenție. 

Din nefericire, reducerea cerințelor de stocare nu este la fel de simplă precum micșorarea dimensiunii materialului video stocat. În multe cazuri, comprimarea înregistrărilor video poate compromite calitatea acestora, eliminând detalii importante ale imaginii, astfel încât înregistrarea nu mai poate fi utilizată ca probă video și analize criminalistice. Iar acest lucru vine, practic, în contradicție cu scopul inițial al instalării sistemului de securitate.

Pentru a evita această problemă, pot fi implementate soluții tehnice inteligente cu ajutorul cărora se pot păstra toate detaliile importante (de exemplu, fețe sau numere de înmatriculare) și prin care se elimină cele inutile. Aceste soluții permit camerelor video să funcționeze la capacitate maximă, reducând în același timp cerințele de lățime de bandă și de stocare în medie cu 50% sau mai mult, comparativ cu nivelul standard de compresie.

Având în vedere prețurile ridicate ale energiei din prezent, reducerea cerințelor de stocare și, implicit, a consumului de energie electrică poate avea un impact considerabil asupra costurilor generale.

Reducerea costurilor cu ajutorul mentenanței

Pentru ca un sistem de supraveghere video să poată funcționa la cel mai înalt nivel de performanță, acesta are nevoie de mentenanță periodică. Deși acest aspect este unul evident și, totodată, reglementat prin lege în cazul companiilor, se întâmplă adesea să fie ignorat. Acest lucru duce, în final, la funcționarea defectuoasă a sistemului și, implicit, la creșterea costurilor legate de întreținerea acestuia.

Mentenanța dispozitivelor fizice

Camerele de supraveghere au nevoie de o perspectivă clară a unei scene pentru a-și face treaba în mod corespunzător. Murdăria, praful și multe altele se pot acumula și pot bloca vederea, însă pot duce și la probleme de supraîncălzire și la posibile defecțiuni ale componentelor, dacă nu sunt rezolvate în timp util.

Sistemele de supraveghere video instalate în condiții de mediu dificile pot genera costuri de întreținere semnificative. Pentru le evita, o companie poate lua în considerare să investească în camere cu funcții de curățare de la distanță sau care au fost proiectate cu materiale și componente cu caracteristici de auto-curățare.

Mentenanța digitală

În fiecare zi sunt apar noi vulnerabilități digitale, iar un software neactualizat reprezintă un risc major pentru un business. Însă, cum se pot urmări actualizările software în mod eficient când ai de-a face cu un sistem de securitate cu sute sau chiar mii de dispozitive de supraveghere? Optând pentru soluții ce permit gestionarea ușoară a tuturor sarcinilor majore de instalare, securitate și operare, inclusiv aplicarea controalelor de securitate cibernetică și instalarea actualizărilor de soft. Cu un astfel de instrument, se pot gestiona de la distanță până la câteva mii de dispozitive, eliminând riscul apariției erorilor umane și a omiterii actualizărilor ce ar putea lăsa o companie fără protecția de care are nevoie.

Eliminarea surselor de iluminat suplimentare

Sistemele de supraveghere video trebuie să poată furniza imagini de înaltă calitate chiar și în condiții de întuneric sau semi-întuneric. O opțiune ar fi suplimentarea cu surse de iluminat a spațiului ce trebuie monitorizat, însă acest lucru duce la creșterea costurilor cu energia. Alternativ, anumite programe software pentru camerele de supraveghere compensează nivelul scăzut al luminii prin creșterea voltajului, însă acest lucru sporește cerințele de stocare, pe lângă cele cu energia electrică.

Având în vedere criza energetică actuală, în care costurile cu energia electrică pot fi de până la 5-10 ori mai mari, o soluție ar fi camerele video bazate pe tehnologii de optimizare a luminii. Prin combinarea unor senzori extrem de sensibili și a unei procesări a imaginii atent reglate, astfel de camere de supraveghere pot oferi imagini video de înaltă rezoluție, full color, cu un minim de neclaritate a mișcării, chiar și în condiții de întuneric aproape total. Acestea captează detalii deosebite în condiții de lumină foarte slabă, creând o calitate excelentă a imaginii fără a fi nevoie de surse de lumină externe.

Așadar, numeroși factori contribuie la costul total al unui sistem de securitate. Cu toate acestea, cu ajutorul tehnologiilor inteligente, o companie poate beneficia de inovații care, în cele din urmă, vor economisi bani prin reducerea costurilor de funcționare și mentenanță a sistemului de securitate.

Dacă serviciile de care beneficiezi în prezent sau soluția ta actuală de securitate nu se ridică la nivelul așteptărilor tale, contactează-ne! Te putem ajuta să faci o tranziție ușoară la serviciile noastre, beneficiind de economii importante.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *