Ce măsuri de securitate sunt recomandate pentru evenimentele publice?

Evenimentele publice de anvergură, precum paradele de ziua națională, târguri de sărbători, concerte în aer liber sau manifestări sportive, reunesc mii de participanți, motiv pentru care sunt necesare măsuri speciale de securitate. Organizatorii au responsabilitatea de a lua toate măsurile necesare pentru ca evenimentul să se desfășoare în deplină siguranță, apelând la servicii specializate de securitate. Iată, așadar, care sunt cele mai importante aspecte legate de securitatea evenimentelor publice.

Ce măsuri de securitate sunt recomandate pentru evenimentele publice de amploare?

Planificarea în avans a evenimentului

Primul pas în asigurarea securității unui eveniment public constă în planificarea detaliată, efectuată cu cel puțin 6 luni în avans, a tuturor aspectelor legate de securitate. Aceasta implică crearea unor planuri comprehensive, care stabilesc atribuțiile și responsabilitățile fiecărei componente a echipei de securitate. Aceste planuri trebuie să acopere toate scenariile potențiale, inclusiv incidentele improbabile și metodele de intervenție în astfel de situații. Colaborarea strânsă cu autoritățile locale – inclusiv poliția, jandarmeria, pompierii și serviciile de ambulanță – este esențială pentru managementul eficient al evenimentului.

Securizarea perimetrului

Perimetrul în care va avea loc evenimentul trebuie securizat printr-un gard solid, prevăzut cu porți de intrare/ieșire bine definite. Gardul trebuie să fie suficient de înalt și stabil pentru a nu putea fi escaladat sau răsturnat. Se instalează puncte de control la toate intrările, unde se realizează verificarea biletelor, control corporal și al bagajelor participanților. În plus, în interiorul perimetrului trebuie amenajate căi de acces specializate pentru circulația participanților, pentru a evita aglomerația și a asigura un flux constant.

Echipamente de securitate ce pot fi utilizate

Controlul accesului la eveniment poate fi asigurat prin intermediul camerelor de supraveghere video de înaltă rezoluție și a detectoarelor de metale. Camerele video trebuie poziționate astfel încât să ofere o acoperire completă a evenimentului. Drone de supraveghere cu camere video pot fi utilizate pentru a monitoriza zona de sus. De asemenea, fiecare membru al echipei de securitate trebuie echipat cu stații radio, lanterne, veste reflectorizante, spray-uri cu efect iritant și alte echipamente esențiale pentru intervenție rapidă.

Echipă profesionistă de securitate

O echipă numeroasă de agenți de securitate cu pregătire profesională adecvată este esențială. Numărul agenților trebuie stabilit în funcție de capacitatea maximă a evenimentului. Aceștia trebuie să patruleze permanent în interiorul perimetrului, să supravegheze fluxurile de participanți, să intervină prompt în caz de incidente și să însoțească participanții la punctele de interes. Colaborarea strânsă cu jandarmii și polițiștii locali este, de asemenea, foarte importantă.

Asigurarea serviciului medical de urgență

În cazul unor evenimente de mare anvergură, este necesară organizarea unui serviciu medical de urgență complet. Acesta va include corturi pentru triaj, resuscitare și acordarea primului ajutor medical. Serviciul medical trebuie să fie dotat cu mai multe ambulanțe complet echipate, medici de urgență, asistenți medicali și personal auxiliar. Personalul medical trebuie să fie pregătit pentru a gestiona o serie largă de situații de urgență, precum leșinuri, insolații, traumatisme sau alte probleme de sănătate.

Proceduri de urgență

Trebuie create proceduri foarte clare de intervenție în caz de situații de urgență majoră – dezastre naturale, incendii, amenințări teroriste, panica în masă etc. Toți membrii echipei de securitate, precum și personalul medical și autoritățile trebuie să cunoască foarte bine aceste proceduri pentru a acționa rapid, coordonat și eficient. Exercițiile în comun desfășurate înainte ca evenimentul să aibă loc sunt foarte utile în acest sens.

Securitatea participanților la evenimentele publice trebuie să fie întotdeauna o prioritate pentru organizatori. Prin planificarea atentă, angajarea unui personal de securitate profesionist și implementarea măsurilor adecvate de control al accesului, monitorizare și colaborare cu autoritățile, putem crea un mediu sigur și plăcut pentru toți cei implicați. În final, un eveniment sigur este un eveniment de succes!