Conform unui clasament realizat de Numbeo, cinci orașe din România – Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, București și Iași – s-au poziționat în topul celor mai sigure 100 de orașe din lume. Această realizare nu este doar meritul autorităților publice, ci și al sectorului de securitate privata care a contribuit semnificativ la menținerea siguranței publice.

Serviciile furnizate de companiile de securitate privata, precum monitorizarea și patrularea zonelor publice și private, supraveghere video și intervenție rapidă în situații de urgență, sunt esențiale pentru asigurarea unui mediu sigur și ordonat pentru cetățeni și afaceri. Deși nu sunt recunoscute oficial ca parte a sistemului de securitate publică, companiile de securitate privata sunt considerate un partener important și de încredere pentru autorități în eforturile lor de a menține siguranța publică în orașe.
Ce factori determină nivelul de siguranță al unui oraș ce face parte din clasamentul Numbeo?
Pentru a stabili gradul de siguranță al unui oraș, clasamentul realizat de Numbeo ia în considerare mai mulți factori, printre care se numără:
-
- nivelul de criminalitate;
-
- cât de sigur este să te plimbi prin oraș ziua și noaptea;
-
- probabilitatea de a fi jefuit sau de a-ți fi furată mașina;
-
- probabilitatea de a fi agresat fizic de către străini;
-
- probabilitatea de a fi insultat sau deranjat de cineva pe stradă;
-
- probabilitatea de a fi atacat din cauza culorii pielii, a originii etnice, a sexului sau a religiei;
-
- amploarea consumului sau vânzării de droguri.
În baza acestor factori, fiecărui oraș prezent în clasament i-a fost atribuit un scor de la 0 la 100. Astfel, Cluj-Napoca s-a clasat pe locul 21 cu un scor de 77.8 din 100, fiind considerat mai sigur decât orașe precum Eindhoven (locul 26) și Groningen (locul 25) din Olanda, Timișoara se clasează pe locul 29 cu scorul 76.2, Brașov pe locul 54 (scor 73.6) București pe locul 67 (scor 72.1) și Iași pe locul 88 (scor 69.1)
Capitala României, București, a depășit alte capitale europene importante în ceea ce privește nivelul de siguranță, cum ar fi Lisabona, Madrid, Amsterdam, Oslo sau Budapesta.
Cum contribuie serviciile de securitate privată la creșterea siguranței publice?
Industria de securitate privata din România joacă un rol esențial în protejarea patrimoniului privat și public, contribuind semnificativ la menținerea ordinii și siguranței publice. Profesioniștii din domeniu colaborează cu succes cu agențiile de ordine publică atunci când este nevoie, asigurând continuitatea securității, chiar dacă legislația românească nu recunoaște în mod explicit acest lucru.
Conform datelor statistice prezentate de I.G.P.R. pentru anul 2022, anul trecut au fost prevenite de către agenții de securitate un număr total de 8.193 de furturi, iar în 83% dintre cazuri autorii acestora au fost prinși. În urma acestor acțiuni, agenții de securitate au predat organelor competente un număr de 2.644 de răufăcători. Valoarea bunurilor recuperate se află la un nivel ridicat, de 3.636,77 mii RON, deși numărul furturilor depistate a scăzut cu aproape 40%.
Creșterea numărului de alarme primite în Centrele de Monitorizare și Recepție a Alarmelor s-a menținut constantă (10%), fiind transmise 3.597.942 de alarme. Este însă pentru prima oară în ultimii 5 ani, când se constată o creștere a numărului alarmelor confirmate, aceasta fiind de 45% față de 2021. Numărul de alarme false a fost anul trecut de 680.990. Numărul alarmelor false a crescut doar cu 5%, după cea de aproape 30% din 2021.
Serviciile de securitate privată sunt extrem de importante în societatea noastră, în special în ceea ce privește protecția persoanelor și a proprietății. Companiile de securitate privată, așa cum este Guard One, joacă un rol vital în asigurarea securității comunității și a afacerilor, oferind un nivel suplimentar de protecție în situații de risc ridicat. De asemenea, aceste servicii sunt indispensabile în protejarea vieții și a proprietății și contribuie la menținerea unui mediu sigur și civilizat.
Ai nevoie de o soluție de securitate personalizată pentru casa sau afacerea ta? Contactează-ne acum!
Sursă statistici I.G.P.R. – Federația Serviciilor de Securitate (FSS)