În calitate de organizator de evenimente, este esențial să ai cunoștințe solide despre securitatea evenimentelor pentru a garanta protecția tuturor participanților. Securitatea este o componentă importantă pentru orice tip de eveniment, indiferent că este vorba despre un eveniment corporate sau unul privat. Pentru a asigura o experiență sigură și plăcută pentru toți cei implicați, este necesar să angajezi profesioniști în domeniul securității evenimentelor. Specialiștii în securitate pot dezvolta și implementa strategii eficiente pentru prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență, astfel încât să ai certitudinea că evenimentul tău va fi organizat într-un mod profesionist și sigur pentru toți participanții.
Ce implică securitatea la evenimente?
Securitatea evenimentelor presupune mult mai mult decât simpla împânzire a locului de desfășurare a evenimentului cu personal de securitate. Procesul este unul destul de complex și necesită o coordonare și o comunicare extinsă.
Managementul securității evenimentelor include protejarea participanților de orice pericol intern sau extern. De asemenea, implică identificarea, monitorizarea și raportarea incidentelor de către personalul de securitate pentru analiza în timp real alertele de securitate.
De ce este important să gestionezi corect securitatea la evenimente?
Securitatea la evenimente este esențială pentru ca evenimentul să se desfășoare fără probleme, fără ca vreo amenințare externă sau internă să pună în pericol siguranța persoanelor implicate. În întreaga lume, în timpul evenimentelor de mică și mare amploare, deopotrivă, au loc nenumărate incidente ce duc la pierderi de vieți omenești și procese compensatorii. Astfel că, nu putem sublinia îndeajuns importanța securității la evenimente. Serviciile de securitate privată asigură:
- protecția invitaților și a personalului organizator de eventuale vătămări corporale;
- prevenirea deteriorării bunurilor;
- controlul mulțimii;
- buna desfășurare a evenimentului;
- gestionarea situațiilor neașteptate.
Managementul securității evenimentelor – Ce trebuie să știi?
Nu poți asigura o securitate adecvată în gestionarea evenimentelor fără o strategie și un plan prestabilit pe care să-l urmezi. Acest plan ar trebui să acopere toate punctele slabe adunate din experiențele anterioare și să conțină informații complete despre diverse situații de securitate și soluții pentru a le gestiona.
Pentru ca acest plan să funcționeze cât mai eficient, trebuie să iei în considerare anumite lucruri în prealabil pentru a construi o strategie bună. Este bine să ai o listă de verificare pentru planificarea securității evenimentului, dar iată câteva puncte importante de care trebuie să ții cont atunci când concepi un plan de gestionare a securității evenimentului:
Cunoașterea temeinică a locației în care se desfășoară evenimentul
Cunoașterea completă și temeinică a locului de desfășurare îți permite să-ți faci o idee despre punctele slabe ale zonei, dar și despre posibilele puncte fierbinți în ceea ce privește apariția oricărei amenințări. Aceste cunoștințe îți permit să creezi strategia de securitate în consecință.
De asemenea, trebuie să ai o perspectivă completă a tuturor punctelor de acces care duc la intrarea și ieșirea din zonă și trebuie să poți identifica orice puncte secundare în afara căilor principale de acces ale locației. Acest lucru îți permite să controlezi complet accesul persoanelor și să eviți orice amenințare ce ar putea deriva din aceste puncte.
Evaluarea riscurilor din partea participanților
Pe lângă faptul că trebuie să cunoști foarte bine locul de desfășurare a evenimentului, trebuie să știi clar cu ce tip de persoane vei avea de-a face în timpul evenimentului. Acest lucru îți permite să evaluezi nivelul de risc pe care îl pot reprezenta participanții și să concepi planuri pentru a depăși obstacolele din planul de securitate cauzate de orice deranj din partea acestora.
Acest lucru se întâmplă mai ales la mitinguri sau adunări, unde vorbitorii incită oamenii să ia parte la acțiuni controversate, cum ar fi protestele. Poți face fațăcu succes acestui tip de situații dacă cunoști factorul emoțional al audienței tale.
Recunoașterea amenințărilor la adresa securității
Personalul de securitate care îți gestionează evenimentul trebuie să aibă capacitatea de a analiza poziția de securitate a acestuia și să dețină abilitățile necesare pentru a recunoaște orice pericol de la distanță. De asemenea, personalul de securitate trebuie să fie capabil să identifice posibilele amenințări de securitate care reprezintă un pericol pentru persoanele prezente și trebuie să reacționeze imediat pentru a le contracara.
Această abordare proactivă vă permite să contracarați amenințările înainte ca acestea să provoace pagube mari. De asemenea, aceasta vă permite să îi prindeți pe infractori în flagrant delict înainte ca aceștia să producă orice deranj care să perturbe mulțimea generală.
Controlul mulțimii
Personalul de securitate prezent la fața locului trebuie să-și exercite autoritatea asupra mulțimii ori de câte ori este nevoie. Acest lucru se datorează faptului că mulțimile mari pot prezenta o dificultate mai mare în a asculta comenzile sau a urma instrucțiunile, ceea ce poate reprezenta un obstacol în calea gestionării oricărei situații grave de securitate.
Agenții de pază trebuie să poată țină mulțimea sub control prin orice mijloace necesare, astfel încât să o poată ghida în timpul evenimentului și să îi poată permite să se mute în poziții sigure, în cazul în care apare o urgență.
Evaluarea posibilității unor atacuri la scară largă
Cu cât evenimentul este mai mare, cu atât există șanse mai mari de a se crea o situație dificilă care poate pune viețile oamenilor în pericol. Astfel, este esențial să se evalueze posibilitatea unor atacuri la scară largă ce pot perturba evenimentul și amenința siguranța participanților la eveniment. Acest lucru permite personalului de securitate să se pregătească din timp și să identifice apariția acestor atacuri pentru a le opri înainte de a fi prea târziu.
Comunicare strânsă între agenții de pază
Agenții de securitate prezenți la fața locului și persoanele însărcinate cu managementul securității trebuie să aibă o comunicare strânsă. Agenții de securitate prezenți în locație trebuie să folosească, de asemenea, dispozitive moderne de comunicare pentru a ține legătura cu colegii lor pe distanțe mari și pentru a alerta întreaga echipă dacă observă o situație periculoasă.
Apelează la servicii profesioniste de securitate a evenimentelor
Dacă consideri că cerințele de securitate ale viitorului tău eveniment sunt mari, alocă o parte din bugetul acestuia pentru a angaja o echipă de profesioniști în domeniul securității. Ochiul antrenat al unei echipe de securitate cu experiență, precum Guard One, poate fi de mare ajutor în timpul unui eveniment aglomerat și cu un nivel ridicat de risc. Îți oferim o gamă completă de servicii de securitate pentru evenimente, ce pot fi personalizate pentru a te asigura că evenimentul tău este acoperit din toate punctele de vedere.