Cum asiguri mentenanța unui sistem de securitate?

Nu este o noutate faptul că elementele ce compun un sistem de securitate se pot deteriora în timp. Camerele de supraveghere, senzorii, încuietorile, sistemele de control al accesului și așa mai departe, necesită întreținere periodică pentru a funcționa corect și a oferi securitate non-stop. Neglijarea întreținerii sistemului de securitate nu numai că reduce durata de viață a acestuia, ci îți lasă afacerea vulnerabilă în fața evenimentelor nefericite, transformând-o în ținta perfectă pentru infractori.

Prin urmare, mentenanța sistemului de securitate trebuie să fie prioritatea ta numărul unu atunci când deții o afacere în care ai bunuri și angajați de protejat.  

mentenanta sisteme de securitate - guard one

Mentenanța corectivă sistem de securitate

Mentenanța corectivă este o metodă reactivă, care presupune intervenția asupra sistemului de securitate numai atunci când o problemă sau defecțiune a fost identificată. În general, această metodă este considerată mai puțin eficientă decât mentenanța preventivă, deoarece poate fi costisitoare și poate duce la întreruperi neprevăzute în funcționarea sistemului de securitate.

De asemenea, mentenanța corectivă nu oferă garanția că un sistem de securitate va fi mereu funcțional, deoarece nu se intervine înainte ca problemele să apară. De aceea, este important să se ia în considerare și să se implementeze mentenanța preventivă, ce poate preveni apariția problemelor în funcționarea sistemului de securitate și poate reduce costurile aferente mentenanței corective.

Mentenanța preventivă sistem de securitate

Mentenanța preventivă este o strategie care presupune planificarea și efectuarea unor operațiuni de întreținere înainte ca un sistem de securitate să prezinte defecțiuni. Această metodă are ca scop prevenirea costurilor suplimentare prin identificarea problemelor înainte ca acestea să se agraveze și să necesite intervenții majore.

Prin mentenanța preventivă, se pot detecta și înlocui piesele sau echipamentele uzate, astfel încât acestea să nu conducă la defecțiuni ale întregului sistem de securitate. Acest tip de mentenanță reduce, de asemenea, timpul de oprire a sistemului și costurile aferente, precum și timpul de inactivitate al operațiunilor ce depind de funcționarea sistemului de securitate.

În plus, mentenanța preventivă poate îmbunătăți performanța sistemului de securitate, prin ajustarea și recalibrarea periodică a componentelor sale, asigurând astfel o funcționare optimă. Acest lucru poate reduce, de asemenea, costurile aferente întreținerii și reparării echipamentelor, precum și costurile cu consumul de energie.

Pe lângă mentenanța preventivă, o altă strategie importantă este mentenanța predictivă. Aceasta implică monitorizarea sistemului de securitate și utilizarea tehnologiei pentru a identifica semnele că un anumit echipament sau componentă este pe cale să cedeze. Astfel, mentenanța predictivă permite intervenția înainte ca o defecțiune să apară și să conducă la întreruperea funcționării sistemului.

Jurnalul de service al sistemului de alarmare împotriva efracţiei

În România, legislația prevede ca orice societate comercială care are implementat un sistem de securitate conectat la un comunicator sau la un centru de control să dețină un jurnal de service, prin care se stabilesc termenele de revizie periodică și domeniul de aplicare al acestora.

Acest jurnal se numără printre documentele pe care o companie le primește la finalizarea instalării sistemului de alarmare împotriva efracţiei de către o firmă de securitate licențiată. Beneficiarul are obligația de a păstra acest jurnal și de a oferi acces la acesta personalului firmei autorizate care asigură service-ul sistemului de securitate. În jurnalul de service al sistemului de alarmare împotriva efracţiei se înregistrează toate persoanele care au participat la instalarea și punerea în funcțiune a sistemului de securitate și, ulterior, incidentele tehnice survenite în timpul funcționării acestora, în ordine cronologică.

Conform normei metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor din 11.04.2012, este obligatorie consemnarea în jurnalul de service a tuturor intervenţiilor tehnice în sistem, inclusiv de programare, menţionându-se data şi ora apariţiei defectului, data şi ora remedierii, componentele reparate ori înlocuite, persoanele care au executat lucrarea, avizul acestora, semnătura specialistului şi a beneficiarului.

În cazul în care ai un sistem de securitate instalat, este important să efectuezi revizii tehnice periodice, care cuprind toate operațiunile necesare pentru a menține subsistemele tehnice la parametrii proiectați și, astfel, să previi eventualele probleme de funcționare. Frecvența reviziilor depinde de riscurile la care ești expus din punct de vedere al securității fizice și al mediului înconjurător, însă legislația impune cel puțin o revizie pe semestru efectuată, bineînțeles, de către o firmă autorizată. Este important să iei aceste măsuri de precauție pentru a te asigura că sistemul de securitate își va îndeplini rolul și îți va proteja afacerea.

Servicii specializate de mentenanță sisteme de securitate

Mentenanța sistemelor de securitate este la fel de importantă ca și etapele de proiectare și instalare ale acestora. Acestea sunt sisteme complexe, cu diferite echipamente tehnologice ce trebuie să fie 100% operaționale, dacă ne dorim ca acestea să își îndeplinească pe deplin scopul.

De aceea, este esențial să ne asigurăm că sistemele de securitate sunt întreținute și verificate în mod regulat de către profesioniști specializați în mentenanța lor. Acest lucru nu doar că va preveni defecțiunile neașteptate, dar va asigura și o funcționare optimă și o durată de viață mai lungă a echipamentelor.

Prin apelarea la serviciile de mentenanță oferite de Guard One, ai garanția că sistemul tău de securitate va fi verificat și întreținut la cele mai înalte standarde, de către specialiști în domeniu. Contactează-ne astăzi pentru a te asigura că afacerea ta este protejată în permanență!