Camerele de securitate se regăsesc, de obicei, în magazinele de retail, în parcările mari, în clădiri de birouri etc. și sunt utilizate pentru a monitoriza traficul de persoane și operațiunile comerciale. Pe de altă parte, camerele de supraveghere sunt amplasate strategic în puncte cheie pentru a detecta și preveni activitățile infracționale. Acestea sunt, de regulă, monitorizate de autorități sau de personalul unei companii de securitate privată.
Diferența esențială dintre aceste două sisteme de securitate este utilitatea lor. Camerele de securitate sunt concepute pentru a descuraja infracțiunile, iar camerele de supraveghere sunt utilizate în principal în scopuri de monitorizare. Camerele de supraveghere sunt, de obicei, ascunse de ochii publicului, în timp ce camerele de securitate sunt ușor vizibile în interiorul sau în afara sediilor de afaceri și nu numai.
Ambele sisteme au un scop similar, însă, și anume înregistrarea de imagini video pe tot parcursul zilei și al nopții pentru a detecta activitățile suspecte ce pot duce la comiterea unei infracțiuni.
Camere de securitate versus camere de supraveghere
Principala diferență între camerele de supraveghere și camerele de securitate este scopul fiecărui sistem în parte.
Camerele de securitate sunt concepute pentru a supraveghea mai multe zone dintr-o clădire de către personalul de securitate de la fața locului sau de la un centru de comandă și control. Deoarece camerele de securitate se află în zone publice, acestea pot fi observate cu ușurință. Este important să reținem faptul că aceste camere nu au, însă, niciun control asupra mediului pe care îl monitorizează, scopul lor principal fiind acela de a înregistra ceea ce se întâmplă din unghiul lor de vizualizare.
Pe de altă parte, camerele de supraveghere sunt optimizate pentru a înregistra și a capta imagini video pentru a crea probe, însă funcționalitatea lor nu se reduce doar la acest aspect. Un sistem de supraveghere este capabil să detecteze mișcarea într-o anumită zonă, care poate varia în funcție de tipul de sistem de securitate utilizat. Personalul de securitate poate opera un sistem de supraveghere video de la distanță și poate primi alerte prin mesaje SMS, aplicații mobile sau alte sisteme de notificare.
De ce este important să investești în sisteme de securitate de ultimă generație?
Unele camere de supraveghere sunt atât de avansate din punct de vedere tehnic încât nu numai că detectează mișcarea, ci pot identifica separat obiectele care se află în mișcare, cum ar fi oamenii, animalele și vehiculele care intră și ies din anumite zone. De asemenea, acestea pot detecta ora de intrare și ieșire a personalului în interiorul clădirilor și pot alerta operatorul atunci când are loc o activitate suspectă sau o infracțiune, cum ar fi o spargere, o intrare prin efracție, un furt sau alte intruziuni.
Datorită tehnologiei avansate și soluțiilor de monitorizare video de care dispunem astăzi, anumite sisteme de de securitate pot fi echipate cu senzori laser. Acești senzori pot detecta atât mișcările unui obiect aflat în tranzit, cât și schimbările de temperatură.
Protejarea bunurilor de valoare este extrem de importantă, în special pentru proprietarii de afaceri care doresc să își maximizeze capacitățile de securitate și supraveghere. Faptul că mai multe zone sunt supravegheate de aceste sisteme sporește nu numai securitatea generală a unei clădiri, ci asigură și integritatea operațională în cadrul unei afaceri.
Indiferent că deții o afacere de mici dimensiuni sau una de amploare, securitatea ar trebui să se situeze pe primul loc din punct de vedere operațional. Pentru cele mai bune sisteme de securitate de pe piață, însă, fii pregătit să investești sume semnificative de bani în echipamente, instalare, software și actualizări de soft ulterioare. Acest lucru derivă, în general, din nivelul ridicat de complexitate și versatilitate al acestora.
Pentru o soluție optimă de securitate și în conformitate cu legislația în vigoare, cel mai bine este să consulți un furnizor de securitate cu experiență, precum Guard One, care să dețină know-how-ul necesar pentru a identifica riscurile și a crea un mediu de securitate robust, care să contribuie la creșterea productivității afacerii tale.